Skip to content Skip to footer

Biografie

Adrian Socaciu este un vizionar în domeniul sportului și un pionier al sports and esports diplomacy ca structură instituțională, bine conturată în contextul politicilor de promovare și acțiunilor de diplomație ale României. Urmându-și vocația și integrând valorile personale în întreaga sa carieră profesională, Adrian își construiește orice proiect pe dorința de a sprijini fiecare persoană să descopere campionul din sine, indiferent de domeniul în care activează.

Jucător de fotbal si de volei de performanta, Adrian a obtinut titlul de vicecampion national la volei cu echipa orasului Simleul Silvaniei.

Absolvent al Universității Politehnice Timișoara, Facultatea de Construcții, Secția Inginerie Civilă, Adrian Socaciu și-a dedicat activitatea și cariera, timp de 17 ani, construirii unei Românii Campioane.

În timpul studiilor universitare a ocupat funcția de vicepreședinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) si a fost voluntar al Ligii Studentilor Romani din Strainatate.

Între 2011 și 2015 a dezvoltat un sistem al sportului universitar, care a inclus 68 de instituții de învățământ superior și a implicat peste 10.000 de sportivi.

În 2015 a initiat proiectul „Universiada de vară 2021” și a pledat, la nivel internațional, pentru România ca țară gazdă a evenimentului. Conceptul a fost recunoscut și anunțat oficial de președinția României drept un proiect de țară.

În 2016 a fost inclus de Forbes în topul „30 sub 30”. 

În 2017 a fondat Institutul Român de Sport (ISR), o organizație non-profit, care servește drept hub și resursă pentru părțile interesate în dezvoltarea politicilor publice, educatiei și diplomației sportive.

A ocupat funcția de consilier pentru Ministrul Sportului și pentru Comisia pentru Tineret și Sport a Camerei Deputaților din România.

Adrian a fost initiator și a pledat pentru proiectul de lege care vizează recunoașterea esportului ca sport și a contribuit la efortul de a include esportul sub umbrela olimpică. Acesta a avut un rol esențial, prin eforturile sale susținute, în aducerea în România, în 2023, a Campionatului Mondial de Esports. Campionatul s-a desfășurat, deloc întâmplător, în Iași, important centru cultural european și membru al Rețelei Orașelor Creative UNESCO.

În cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), Institutul Sportiv Roman a organizat cursuri, conferinte si a elaborat documente strategice privind diplomația sportivă.

De-a lungul carierei, Adrian a dezvoltat si a fost implicat intr-o serie de proiecte antreprenoriale in domeniul sportului, esportului, infrastructurii, tehnologiei si consultantei, în țară și în străinătate.