Covid-19 a afectat şi industria sportului, o industrie estimată la peste 1,1 miliarde de euro, cu peste 44.000 de angajaţi şi cu o piaţă potenţială de 10 milioane de persoane.
Toată această industrie, care aducea venituri importante pentru bugetul statului, are nevoie urgentă de sprijin pentru a-şi reporni motoarele. Soluţia se numeşte Tichetul Sport pentru Sănătate, o soluţie pe care am mai propus-o în trecut, însă care acum este vitală pentru a relansa o industrie de 1,1 miliarde euro.
Tichetul Sport pentru Sănătate presupune acordarea de către statul român a unui voucher cu o valoare de 300 ron pe lună, din care 150 ron pentru achizionarea de echipament sportiv şi 150 ron pentru a practica o activitate fizică într-un club, asociaţie sau pentru a merge la o sală de fitness sau pentru a te înscrie la o competiţie sportivă sau pentru a viziona o competiţie sportivă. Partea bună pentru statul român este că peste jumătate din banii acordaţi prin acest tichet vor revenii acestuia prin taxe si impozite. Mai mult, şi aici este cea mai importantă parte, acest tichet va stimula milioane de cetăţeni să facă educaţie fizică şi sport.
Cu toţii ştim că cei care practică educaţie fizică şi sport sunt mai sănătoşi şi mai rezistenţi în faţa unor viruşi. Să luăm, de exemplu, situaţia cu Covid-19. Aproape jumătate dintre cei decedaţi în România erau supraponderali, iar medicii spun că la acest tip de persoane imunitatea este mai slabă, iar organele tind să cedeze mai uşor. Virgil Musta, medic specialist boli infecţioase, susţine că „pacienţii cu obezitate şi cu diabet sunt pacienţii care evoluează cel mai sever şi au rata cea mai mare de mortalitate. Cantitatea de zahar din sânge sau de la nivel celular favorizează multiplicarea virusurilor, microbilor şi fungilor”.
Această informaţie trebuie corelată cu faptul că în ultimii cinci ani, numărul românilor care fac sport a scăzut cu 12%, iar numărul sedentarilor a crescut cu 15%, potrivit Comisiei Europene. Mai mult, peste 63 la sută dintre români nu practică niciodată niciun tip de activitate sportivă şi doar 5 din 100 de persoane merg la o sală de sport. La nivel mondial, cazurile de obezitate aproape s-au triplat în ultimii 45 de ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că în lipsa unor măsuri drastice, în 2025, peste 50% din populaţia lumii va fi obeză. Concluzia este că această pandemie a prins România, dar şi multe alte state ale lumii, într-un moment extrem de vulnerabil. Cu siguranţă, altfel arăta situaţia dacă mare parte dintre cetăţeni practica o formă de educaţie fizică şi sport.
Acum, lucrurile s-au petrecut şi trebuie să ne adaptăm noilor realităţi, care arată cât de necesară este educaţia fizică şi sportul. De aceea, mai ales acum, statul român trebuie să propună măsuri pentru a-i încuraja pe cetăţeni să facă sport. Tichetul Sport pentru Sănătate reprezintă o astfel de soluţie, iar mai jos detaliez benefiicile aduse pentru întreaga societate.
- Adoptarea acestui tichet va ajuta fiecare jucător din acest lanţ economic să aibe o siguranţă că va putea să-şi reia activitatea şi să o susţină pe viitor.
- Reducerea costului pe sănătate – un dolar investit în sport înseamnă 3,5 dolari economisiţi în sistemul de sănătate, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
- Realizarea cadrului de către statul roman pentru ca cetaţenii să se dezvolte armonios.
- Stimularea unei industrii care este pe ultimele locuri în Europa.
- Oferă o reală oportunitate copiilor să facă sport şi astfel să avem din nou o piramida a sportului în Romania şi o bază pentru sportul de performanţă.
- Pe termen mediu, va duce la profesionalizarea cluburilor sportive şi a resursei umane.
- Ajutarea părinţilor pentru educarea copiilor – este cunoscut faptul că sportul este una dintre activităţile prin care dobândeşti valori şi principii care te formează în viaţă.
Informaţii despre industria sportivă din România:
· Piaţa industriei de fitness din România în 2019 este de 260 milioane de euro, având aproximativ 1700 de locaţii şi peste 14.000 de anagajaţi.
· Piaţa echipamentelor sportive din România în 2019 este de 450 milioane de euro, având aproximativ 500 de locaţii şi peste 15.000 de anagajaţi.
· Piaţa activităţilor sportive (handbal, baschet, tenis de masă, tenis de câmp, arte marţiale, judo, fotbal, natatie, etc) din România în 2019 este de 400 milioane de euro, având aproximativ 2000 de structuri sportive active şi peste 15.000 de anagajaţi.
· Piaţa bazelor sportive şi a sălilor de sport din România rămâne o necunoscută pentru că 80% dintre acestea aparţin statului român prin cluburi, şcoli, licee, ministere şi primării şi nu avem o estimare.